Komposisi gas alam

Minyak bumi sareng gas alam sacara koléktif disebut minyak. Minyak bumi ngan ukur komponén hidrokarbon anu kawilang beurat anu kabentuk sacara alami dina bentuk cair, sedengkeun gas alam mangrupikeun komponén hidrokarbon anu kawilang hampang anu aya dina bentuk gas. Gas alam tina sumur gas disebut gas sumur gas, sarta gas alam dipisahkeun tina minyak atah tina sumur minyak disebut pakait gas.

Gas alam mangrupa campuran gas hidrokarbon, nu ogé ngandung cai jeung pangotor lianna. Ieu utamana diwangun ku karbon, hidrogén, walirang, nitrogén, oksigén jeung ngabasmi elemen, utamana karbon jeung hidrogén, jeung karbon akuntansi pikeun 65% - 80% jeung hidrogén akuntansi pikeun 12% - 20%. Komposisi gas alam anu dihasilkeun di sababaraha daérah béda-béda, bahkan komposisi gas alam anu diproduksi ku dua sumur anu béda dina waduk anu sami béda-béda, sareng tingkat eksploitasi lapangan minyak anu béda, komposisi gas alam anu diproduksi ku sumur anu sami bakal. ogé robah.

Hidrokarbon utama dina gas alam nyaéta metana, sarta ogé ngandung etana, propana, butana, pentana, jumlah leutik heksana, heptana jeung gas beurat lianna.

Klasifikasi gas alam

Aya tilu metode klasifikasi pikeun gas alam8c89a59109ef1258befb52

(1) Numutkeun karakteristik deposit mineral, utamana dibagi kana gas sumur gas jeung gas pakait.

Gas pakait: nujul kana gas alam dipisahkeun tina minyak bumi ku sumur minyak.

Sumur gas: nujul kana gas alam tina sumur gas.

(2) Numutkeun komposisi hidrokarbon gas alam (nyaéta, nurutkeun eusi hidrokarbon cair dina gas alam), éta bisa dibagi kana gas garing, gas baseuh, gas lean jeung gas euyeub.

Métode definisi C5 - ngabagi gas garing sareng baseuh

Gas garing: nujul kana gas alam kalawan eusi cair hidrokarbon beurat luhur C5 (pentana) jeung klasifikasi komposisi jeung sipat leuwih handap 13,5 centimeter kubik dina 1 méter kubik baku gas alam.

Gas baseuh: nujul kana gas alam kalawan eusi cairan hidrokarbon luhur C5 luhur batan 13,5 centimeter kubik dina 1 méter kubik baku gas alam.

Métode definisi C3 - ngabagi gas miskin sareng beunghar

Gas lean: nujul kana gas alam kalawan eusi cair hidrokarbon luhur C3 kirang ti 94 centimeter kubik dina 1 méter kubik baku gas alam.

Beunghar gas: nujul kana gas alam kalawan eusi cair hidrokarbon luhur C3 luhur batan 94 centimeter kubik dina 1 méter kubik baku gas alam.

(3) Numutkeun eusi gas asam, gas alam bisa dibagi kana gas asam jeung gas bersih.

Gas alam haseum: nujul kana gas alam ngandung jumlah signifikan sulfida, karbon dioksida jeung gas haseum lianna, nu kudu diolah saméméh bisa ngahontal standar angkutan pipa atawa indéks kualitas gas komoditi.

Gas bersih: nujul kana gas kalawan saeutik atawa euweuh eusi sulfida, nu bisa diékspor sarta garapan tanpa purifikasi.


waktos pos: Jun-21-2021